niedziela, 6 września 2020

PLACEK DROŻDŻOWY ŚLIWKOWO-MORELOWY

 O przepisie:  Nieskomplikowana wersja drożdżowego ciasta z owocami. Ciasto okazuje się wyśmienite, lekkie z czarującą kwaskowatością morela i śliwki, co w połączeniu daje kapitalny smak.





PLACEK DROŻDŻOWY ŚLIWKOWO-MORELOWY

Składniki: {12 porcji}
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru trzcinowego
pół szklanki cukru
1 łyżka drożdży szybko działających
1 szklanka mleka
2 jajka
100 g masła
1 łyżka oleju roślinnego
pół szklanki rodzynek
Oprócz tego:
250 g pokrojonych moreli
250 g śliwek z kompotu, które zostały z obiadu
Kruszonka:
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki masła
8 łyżek mąki pszennej

Wykonanie:

Dodaj jajka, cukier, cukier trzcinowy do roztopionego, schłodzonego masła. Pomieszaj. Wlej mleko. Pomieszaj.
Następnie dodaj drożdże. Pomieszaj.
Następnie dodaj połowę mąki i dokładnie wymieszaj.
Wlej łyżkę oleju roślinnego, dodaj rodzynki. Wymieszaj ponownie.
Następnie dodaj pozostałą mąkę. Ciasto mieszaj zwykłym widelcem. Kładź go na środku  ciasta i obracaj, zbierając mąkę z brzegów miski.
Powinnaś mieć rzadkie ciasto.



Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Następnie zagnieć ciasto, które wyszło i pozostaw je pod ściereczką na kolejne pół godziny.
Ciasto rozłóż na blasze {wymiary blaszki 31x29cm} wyłożonej papierem do pieczenia.




Ciasto rozprowadź rękami po foremce, wyłożonym papierem do pieczenia. Wyłóż owoce, posyp kruszonką zagniecioną z masła, cukru i mąki.

Ciasto piecz w temperaturze 180-190 ° C przez 50 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w piekarniku na 10 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz