Składniki: {4 porcje}
1,2 kg udek z kurczaka
1-2 łyżeczki od kawy nasion czarnuszki
1-2 łyżki ziaren sezamu
2 cebule
5-6 łyżek oliwy
szczypta soli
szczypta imbiru
szczypta pieprzu
2 szklanki wody
500 g pieczarek
Przygotowanie:
Udka obsypałam 1 łyżeczką ziaren czarnuszki, 1 łyżeczką nasion sezam {wcześniej roztarłam je w moździerzu}. Cebulę obrałam i pokroiłam, zeszkliłam na oliwie.
Tłuszcz z cebulą przełożyłam do brytfanki, ułożyłam udka, dodałam imbir, sól, pieprz wstawiłam do piekarnika na 1 godz. w temp. 170°C. W trakcie pieczenia co pewien czas podlewałam udka wodą. 20 minut przed końcem pieczenia wrzuciłam umyte, oczyszczone całe pieczarki na udka.
Podałam z ulubioną sałatką i frytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz