Limonkowo-miodowe pieczone udka z kurczaka
Składniki: {4 porcje}
8 podudzi z kurczaka
Marynata:
1 łyżka oleju
sok z 1 limonki
1 łyżka miodu
2 sprasowane ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka tymianku
1-1,5 łyżeczki soli
oprócz tego:
1 gałązka tymianku
Przygotowanie:
Składniki marynaty połączyłam w małej miseczce.
Umyte i osuszone udka z kurczaka starannie posmarowałam marynatą.
Zamarynowane mięso wstawiłam do lodówki na max 1 godzinę, albo najlepiej na całą noc.
Udka umieściłam w naczyniu żaroodpornym, polałam marynatą, wrzuciłam rozdrobnioną gałązkę tymianku, po czym przykryłam brytfankę folią aluminiową i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam przez 60-90 minut w temperaturze 180 st C.
W trakcie pieczenia mięso obróciłam na drugą stronę, a pod koniec pieczenia zdjęłam folię, tak aby skórka stała się złota.
Przed podaniem udekorowałam warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz