wtorek, 12 lutego 2019

Racuszki z bananem, bez drożdży

Racuszki z bananem, bez drożdży



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 banan
3 łyżki cukru
Oprócz tego:
3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
Żółtka oddzieliłam od białek.
Żółtka ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na puch, po czym  wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na zmianę wlewając: mleko, łyżkę mąki, mleko, łyżkę mąki...
Jeżeli masa jest już jednolita, dodaję do ciasta kawałki pokrojonego banana.
Po czym białka ubijam na sztywną pianę i łącze z ciastem, powoli mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej do smażenia
Nabieram łyżką ciasto i smażę na oleju na złoty kolor. Dekorować wedle uznania. 
Podaję często z dżemem, lub konfiturą jagodową?
SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz