niedziela, 23 grudnia 2012

Makowa wykwintna

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia
życzę wam szczęścia, zdrowia i miłości.
A dużo ciepła i miłości niech gości
w Waszych sercach
przez następny Nowy Rok 2013.
życzy blogerka Monika {nick: smakmonika} :)

 

Makowa wykwintna


Składniki:

ciasto:
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
10 dag cukru
2 żółtka
1 białko do posmarowania rolad
10 dag miękkiego masła
szczypta soli
18 g cukru waniliowego
masa makowa:
40 dag maku
15 dag masła
3 szklanki mleka
15 dag cukru pudru
5 łyżek miodu
30 dag bakalii
3 jajka
lukier:
1/2 szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny
dekoracja:
5 dag skórki kandyzowanej z pomarańczy
oprócz tego:
bułka tarta i tłuszcz do foremki


Przygotowanie:
MASA MAKOWA: Mak zalać wrzącym mlekiem, odstawić na 6 godzin, odcedzić, trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Następnie dodać miód, stopniowo dodawać cukier puder utarty z żółtkami, cały czas mieszając stopniowo wlewać rozpuszczone i schłodzone masło, na koniec wymieszać z bakaliami i pianą ubitą z białek.
CIASTO: W szklance ciepłego mleka wymieszać drożdże z dodatkiem jednej łyżki mąki i jednej łyżki cukru, odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesypać przez sito dodać gotowy rozczyn, dodać żółtka utarte z cukrem, posolić, wsypać cukier waniliowy, wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiana dodać rozpuszczone, przestudzone masło, przykryć miskę z ciastem kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części, posmarować rozkłóconym białkiem, wyłożyć masę makową, zrolować, owinąć papierem do pieczenia, przełożyć do formy, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, pod przykryciem.
Piec rolady makowe 40 minut w temperaturze 180 st. C.
LUKIER: W małym garnuszku cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny posmarować ostudzoną roladę, posypać od razu skórką kandyzowanej pomarańczy. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz