Gdy nadejdzie Wielkanocny poranek
Niech spełnią się życzenia tęczowych pisanek...
Mazurków kajmakowych, bazi srebrzystych,
Bogatego zająca i kurczaczków puszystych.
Świątecznego nastroju, biesiady obfitej,
Lukrowego baranka, mokrego dyngusa!
życzy blogerka Monika :)
Babka budyniowa
składniki:
Ciasto:
1 budyń o smaku śmietankowym o gramaturze 60 gram
2 łyżki proszku do pieczenia
5 jajek
160 g cukru
160 g mąki pszennej
125 g roztopionej margaryny
Oprócz tego:
1 duża łyżka maku i 1 kropla barwnika czerwonego
1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej do posmarowania foremki
1 foremka z kominem
Polewa:
50 g czekolady mlecznej
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
Dekoracja:
2 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
CIASTO:
Oddzielam żółtka od białek. Po czym ubijam pianę z białek, wsypując cukier. Cały czas ubijając, dodaje żółtka.
Przesiewam mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łącze mąkę z masą jajeczną, mieszając łyżką. Dodaję roztopioną margarynę. Mieszam.
Ciasto dzielę na trzy części. Do jednej części dodaję barwnik, mieszam.
Do drugiej części dodaję mak, mieszam. Trzecią porcję pozostawiam bez zmian.
Foremkę z kominem smaruję masłem, obsypuję bułką tartą.
Do foremki przekładam masę makową, następnie masę czerwoną i na koniec wykładam masę białą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika w temp. 170 st. C i piekę przez 50 minut.
POLEWA:
W garnuszku na małym ogniu rozpuszczam czekoladę z masłem i mlekiem, polewam ostudzoną babkę,
DEKORACJA:
Dekoruję płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz