Oponki serowe - tradycyjne
składniki: {dla 6 osób}
CIASTO:
600 g mąki pszennej
600 g zmielonego chudego twarogu
150 g miękkiej margaryny
150 ml mleka
150 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka sody
oprócz tego:
500 g smalcu
Wykonanie:
Składniki na ciasto przekładam do miski, zagniatam.
Ciasto rozwałkowuję na desce obsypanej mąką o grubości 1 cm. Szklanką wycinam koła, przy pomocy kieliszka wycinam w każdym kole na środku otwór.
Smalec topię w garnku na małym ogniu.
Na gorącym tłuszczu układam oponki i smażę na złoty kolor z każdej strony.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, lub oblać białą czekoladą.
GALERIA:
Oponki przed smażeniem
Gotowe oponki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz