składniki: { dla 6 osób}
500g mąki pszennej
500g sera półtłustego
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
250ml kwaśnej śmietany
1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
oprócz tego:
500 g smalcu
Wykonanie:
Ser zmieliłam w maszynce, połączyłam z przesypaną mąką, sodą, cukrem, żółtkami, oraz z octem i śmietaną, po czym zagniotłam jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkowałam na desce posypanej mąką o grubości 1 cm, przy pomocy foremki w kształcie koniczynki wykrawałam ciastka.
W garnku rozpuściłam smalcu i na gorącym tłuszczu smażyłam z obu stron koniczynki na złoty kolor.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz