Noworoczne
życzenia wysyłam i moc szczęścia życzę,
oraz
wszystkiego najlepszego z okazji 2017 roczku!
Blogerka
kulinarna Monika Gorowa
Sylwestrowy
sernik na zimno
Składniki:
{16 porcji}, {foremka 34x24 cm}
BISZKOPT:
1
szklanka cukru
1
szklanka mąki pszennej
6
jajek
2
łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
500
g serka waniliowego z wiaderka
500
ml dobrego kefiru
2
opakowania galaretki wiśniowej
1
łyżeczka żelatyny
pół
szklanki cukru pudru
OPRÓCZ TEGO:
300
g mandarynek
1
galaretka cytrynowa
1
galaretka zielona
1
galaretka czerwona
2
galaretki żółte do polania wierzchu sernika
papier
do pieczenia
foremka
34x24 cm
WYKONANIE:
GALARETKI: Dzień wcześniej galaretki
cytrynową, zieloną, czerwoną rozpuściłam w osobnych szklankach o pojemności 250
ml.
Natomiast
2 galaretki zielone do zalania sernika, przygotować w dniu przygotowania
sernika, zalać je 1 litrem gorącej wody i wymieszać, odstawić do stężenia.
BISZKOPT: Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka ubiłam z
cukrem, delikatnie mieszając wsypałam stopniowo przesianą mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, na koniec powoli wymieszałam ciasto z pianą z białek.
Blaszkę
wyłożyłam papierem do pieczenia, ciasto przełożyłam do foremki.
Piekłam
45 minut w temp. 180 st C.
MASA SEROWA: Galaretki wiśniowe wymieszałam z żelatyną, po czym zalałam 300 ml gorącej wody, starannie
wymieszałam.
Serek
zmiksowałam z kefirem, cukrem pudrem, stopniowo wlewając tężejącą galaretkę
wiśniową.
WYKONANIE CIASTA W FOREMCE: Masę serową
tężejącą wymieszałam z pokrojonymi na mniejsze części galaretkami, które
zalałam dzień wcześniej.
Wylałam
masę serową na biszkopt, na wierzch ułożyłam ćwiartki mandarynek, następnie
ścięty sernik zalałam tężejącą galaretką żółtą.
Przed
podaniem można udekorować owocami.
GALERIA:
Ciasto na biszkopt
Sernik przed zalaniem galaretki zielonej
Po zalaniu galaretką
Serniczek gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz