Składniki: {15 porcji}
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
10 jabłek
4 łyżki tartej bułki
1 łyżka cynamonu
Oprócz tego:
papier do pieczenia.
Wykonanie:
CIASTO: Mąkę przesypać, połączyć z masłem, cukrem, żółtkami, proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
NADZIENIE: Jabłka obrać, pokroić na mniejsze, wymieszać z cynamonem, bułką tartą.
PRZYGOTOWANIE CIASTA DO FOREMKI: Blaszkę o wymiarach 30x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odkroić 1/3 część i odłożyć, pozostałe ciasto rozwałkować i ułożyć w foremce, nakłuć widelcem, po czym wyłożyć jabłka. Odłożone ciasto rozwałkować i przy pomocy radełka wykroić paski o szerokości 1 cm, które ułożyć na wierzchu jabłek, lekko nakłuć kratkę widelcem. Piec 50 minut w temperaturze 180°C.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
GALERIA:
Wyłożenie kruchego ciasta
Wyłożenie jabłek
Wyłożenie kratki
Ciasto gotowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz