piątek, 21 października 2016

Jesienna szarlotka w kratkę

Ciasto przepyszne, nabieram smaku na sam jej widok.


Składniki: {15 porcji}
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej 
250 g masła
3/4 szklanki cukru 
2 żółtka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Nadzienie:
10 jabłek 
4 łyżki tartej bułki 
1 łyżka cynamonu
Oprócz tego:
papier do pieczenia.


Wykonanie:
CIASTO: Mąkę przesypać, połączyć z masłem, cukrem, żółtkami, proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
NADZIENIE: Jabłka obrać, pokroić na mniejsze, wymieszać z cynamonem, bułką tartą.
PRZYGOTOWANIE CIASTA DO FOREMKI: Blaszkę o wymiarach 30x35 cm wyłożyć  papierem do pieczenia. Z ciasta odkroić 1/3 część i odłożyć, pozostałe ciasto rozwałkować i ułożyć w foremce, nakłuć widelcem, po czym wyłożyć jabłka. Odłożone ciasto rozwałkować i przy pomocy radełka wykroić paski o szerokości 1 cm, które ułożyć na wierzchu jabłek, lekko nakłuć kratkę widelcem. Piec 50 minut w temperaturze 180°C.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

GALERIA:

Wyłożenie kruchego ciasta

Wyłożenie jabłek

Wyłożenie kratki

Ciasto gotowe !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz