Pyszny jabłecznik
składniki: {foremka o śr. 28 cm}, {15 porcji}
kruche ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
2 jajka
pół szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
nadzienie:
80 dag jabłek
1 łyżka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
oprócz tego:
papier do pieczenia
cukier puder
Wykonanie:
KRUCHE CIASTO: Składniki połączyć w misce, zagnieść. Kruche ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.
NADZIENIE: Jabłka obrać, pokroić na mniejsze, wymieszać z cynamonem i bułką tartą.
WYKONANIE CIASTA DO FOREMKI: Foremkę wyściełać papierem do pieczenia.
1/3 ciasta odłożyć na kratkę, pozostałe ciasto wyłożyć dno foremki, nakłuć widelcem, a następnie wyłożyć jabłka.
Odłożone ciasto rozwałkować, wykroić paski przy pomocy radełka o średnicy 1 cm i ułożyć kratkę na wierzchu jabłek.
Piec 60 minut w temperaturze 180°C.
Posypać cukrem pudrem przed podaniem.
SMACZNEGO!
GALERIA:
Przed pieczeniem
Po pieczeniu
Ciasto gotowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz