niedziela, 23 października 2016

Pyszny jabłecznik

Pyszny jabłecznik na każdą okazję.




Pyszny jabłecznik

składniki: {foremka o śr. 28 cm}, {15 porcji}
kruche ciasto: 
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
2 jajka
pół szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
nadzienie:
80 dag jabłek
1 łyżka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
oprócz tego:
papier do pieczenia
cukier puder



Wykonanie:
KRUCHE CIASTO: Składniki połączyć w misce, zagnieść. Kruche ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.
NADZIENIE: Jabłka obrać, pokroić na mniejsze, wymieszać z cynamonem i bułką tartą.
WYKONANIE CIASTA DO FOREMKI: Foremkę wyściełać papierem do pieczenia. 
1/3 ciasta odłożyć na kratkę, pozostałe ciasto wyłożyć  dno foremki, nakłuć widelcem, a następnie wyłożyć jabłka. 
Odłożone ciasto rozwałkować, wykroić paski przy pomocy radełka o średnicy 1 cm i ułożyć kratkę  na wierzchu jabłek. 
Piec 60 minut w temperaturze 180°C.
Posypać cukrem pudrem przed podaniem.
SMACZNEGO!

GALERIA:

Przed pieczeniem

Po pieczeniu

Ciasto gotowe !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz