środa, 7 września 2016

Zdrowy dżem z aronii

Mi najbardziej dżem z aronii przydaje się do nadziewania rogalików drożdżowych, są one wtedy przepyszne...




Zdrowy dżem z aronii

Składniki: { na ok. 12-14 słoiczków o gramaturze 190 g}
3 kg aronii
500 ml wody
500 g cukru
400 g gruszek, obranych, pokrojonych w kostkę
400 g jabłek, obranych, pokrojonych w kostkę
sok z 1 cytryny

Wykonanie:
1. Do garnka przełożyć aronie, wlać zimną wodę i od zagotowania wody gotować jeszcze 20-30 minut, aż owoce aronii będą miękkie, szkliste, co pewien czas mieszając.
2. Do miękkich owoców aronii dodać gruszkę, jabłka, oraz sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu przez  15-20 minut do rozgotowania owoców,  co pewien czas mieszając, jeżeli jest nadmiar wody należy ją odparować.
3. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić, układać do góry dnem.

GALERIA:

Dżem przed końcem gotowania


Mój dżem przekładam do słoiczków, świetna konfitura do nadziewania rogalików drożdżowych


Dżemy gotowe!

1 komentarz: