Mi najbardziej dżem z aronii przydaje się do nadziewania
rogalików drożdżowych, są one wtedy przepyszne...
Zdrowy dżem z aronii
Składniki: { na ok. 12-14 słoiczków o gramaturze 190 g}
3 kg aronii
500 ml wody
500 g cukru
400 g gruszek, obranych, pokrojonych w kostkę
400 g jabłek, obranych, pokrojonych w kostkę
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
1. Do garnka przełożyć aronie, wlać zimną wodę i od zagotowania wody gotować jeszcze 20-30 minut, aż owoce aronii będą miękkie, szkliste, co pewien czas mieszając.
2. Do miękkich owoców aronii dodać gruszkę, jabłka, oraz sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut do rozgotowania owoców, co pewien czas mieszając, jeżeli jest nadmiar wody należy ją odparować.
3. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić, układać do góry dnem.
GALERIA:
Dżem przed końcem gotowania
Mój dżem przekładam do słoiczków, świetna konfitura do nadziewania rogalików drożdżowych
Dżemy gotowe!
Uwielbiam dżemy i soki z aronii :)
OdpowiedzUsuń