Smerfetka
składniki:
BISZKOPT:
8 jajek
80 gram mąki pszennej
80 gram cukru
10 gram mąki ziemniaczanej
10 gram proszku do pieczenia
MASA SMERFETKOWA:
500 gram serka mascarpone
500 ml śmietanki 30 %
30 gram żelatyny + 200 ml wody
110 gram cukru pudru
OPRÓCZ TEGO:
150 gram delicji jagodowych
2 galaretki niebieskie + 1000 ml wody
20 gram tłuszcz i bułki tartej do foremki
foremka 25 x 36 cm
Przygotowanie:
1. Niebieskie galaretki rozpuszczamy w 1000 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia.
2. BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka, a następnie mąki przesiane z proszkiem, mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem obsypujemy bułką tartą,
przelewamy ciasto. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 st C.
3. MASA SMERFETKOWA: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, mieszamy z serkiem mascarpone i ostudzoną żelatyną rozpuszczoną w 200 ml gorącej wody.
4. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Na zimny biszkopt przelewamy masę smerfetkową. Na ścięty masę układamy delicje jagodowe, przelewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Urocza! :)
OdpowiedzUsuń