niedziela, 28 kwietnia 2013

Smerfetka

Smerfetka




składniki:
BISZKOPT:
8 jajek
80 gram  mąki pszennej
80 gram  cukru
10 gram mąki ziemniaczanej
10 gram  proszku do pieczenia
MASA SMERFETKOWA:
500 gram serka mascarpone
500 ml śmietanki 30 %
30 gram żelatyny + 200 ml wody
110 gram cukru pudru
OPRÓCZ TEGO:
150 gram delicji jagodowych
2 galaretki niebieskie + 1000 ml wody
20 gram tłuszcz i bułki tartej do foremki
foremka 25 x 36 cm
Przygotowanie:
1. Niebieskie galaretki rozpuszczamy w 1000 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia.
2. BISZKOPT:  Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka, a następnie mąki przesiane z proszkiem, mieszamy.  Foremkę smarujemy tłuszczem obsypujemy bułką tartą,
przelewamy ciasto. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 st C.
3. MASA SMERFETKOWA:  Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, mieszamy z serkiem mascarpone i  ostudzoną żelatyną rozpuszczoną w 200 ml gorącej wody.
4. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Na zimny biszkopt przelewamy masę  smerfetkową. Na ścięty masę układamy delicje jagodowe,  przelewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

1 komentarz: