środa, 3 kwietnia 2013

Kokosowy kopiec kreta

U mnie za oknem zima ze śniegiem, a ja upiekłam kopca kreta. A mamy kwiecień...?



Kokosowy kopiec kreta
Składniki:
ciasto:
400 gram mąki pszennej
100 gram masła
110 gram cukru
2 białka

2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml wody
2 łyżeczki kakao
krem kokosowy:
250 ml śmietany kremówki 36 %
3 łyżki cukru pudru
3 duże banany
2 opakowania usztywniacza do śmietany

100 gram wiórków kokosowych
oprocz tego:
foremka 26 cm
tłuszcz i bułka tarta do foremki
100 gram dżemu z czarnej porzeczki
1 cytryna


Przygotowanie:
CIASTO:  Do małego rondelka dodajemy masło, wodę, cukier, kakao, mieszamy do chwili ich rozpuszczenia, odstawiamy do osudzenia, po czym do  niej dodajemy żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy, na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, mieszamy i przekładamy do foremki wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tarta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut w 180 st C.
KREM KOKOSOWY: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z cukrem i usztywniaczami do śmietany, pod koniec ubijania dodajemy wiórki.
KOPIEC KRETA: Ciasto podzielić na dwie części, wydrążyć środek, pozostawiając dno i boki o grubości około 1 cm, dno smarujemy dżemem, układamy banany skropione sokiem z cytryny, przykryć je kremem. Z wydrążonych części ciasta posypujemy wierzch kremu formując kopiec, lekko przyklepując, wstawić do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.


 

3 komentarze: