sobota, 23 lipca 2016

Ogórki całe - konserwowe

Ogórki całe - konserwowe



Składniki: {na ok. 6 słoików po 800 ml}
3 kg ogórków z działki
2 główki czosnku
2 łodygi kopru z baldachimami
2 marchewki
6 ziarenek pieprzu czarnego
6 ziarenek ziela angielskiego
12 listków laurowych
zalewa:
2 litry wody
1 łyżka soli



Wykonanie:
1. Główki czosnku rozrobić na ząbki.
2. Łodygi podzielić na mniejsze części.
3. Marchewkę umyć, pokroić w talarki.
4. Zalewa: Wodę zagotować z solą.
5. Ogórki umyć, osuszyć.
6. Słoiki wyparzyć.

7. Ogórki ułożyć w słoikach do każdego dodać ząbki czosnku, koper, marchewkę, listki laurowe, ziarenka pieprzu, oraz ziela i zalać gorącą wodą z solą. Zakręcić. Odwrócić.

GALERIA:

Ogórki z dodatkami w słoikach

Przed zalaniem zalewą

Gotowe 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz