czwartek, 19 marca 2015

Bigos na bogato

Bigos na bogato


składniki: (20 porcji)
1 kg piersi z kurczaka
1 kg kapusty słodkiej
25 dag kapusty kiszonej
19 dag koncentratu pomidorowego 30% (mały słoiczek)
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
15 dag smalcu
1 cebula
500 ml bulionu
pieprz
sól



Przygotowanie:
Pokroić mięso na mniejsze kawałki, cebulę poszatkować w kostkę.
W garnku rozgrzać smalec, przysmażyć na nim mięso z dodatkiem cebuli.
W osobnym garnku ugotować do miękkości kiszoną kapustę w 1 litrze wody, po czym odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do podsmażonego mięsa z cebulą, razem z bulionem, oraz poszatkowaną słodką kapustą, listkami laurowymi, zielem angielskim, zamieszać, dusić około 45 minut do miękkości, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy jeszcze około 15 minut. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Rada: Na drugi dzień, aby jeszcze poprawić smak bigosu, można go podgotować  przez 20 minut. Bigos można zamrozić, a potem odgrzewać na patelni, podawać z ulubionym pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz