Praca na konkurs „Blogerzy do boju 2” organizowanego przez Spółdzielnie Mleczarską w Gostyniu
Szarlotka z renet landsberskich
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
4 żółtka {z jajek L}
250 g masła
50 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ,,Śmietanki UHT 30% SM Gostyń''
Pianka kisielowa:
4 białka {z jajek L}
220 g cukru kryształ
1 kisiel truskawkowy {o gramaturze 38g}
Oprócz tego:
1 kg renet landsberskich
blaszka o wymiarach 31x26 cm
papier do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Podziel na dwie części. Jedną część ciasta zamroź, a drugą pozostaw na 30 minut w lodówce, aby ją schłodzić. Blaszkę wyściełaj papierem do pieczenia, lub posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą, drugą część schłodzonego ciasta wylep dno blaszki formując wyższe brzegi, spód zapiekaj przez 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C.
Jabłka umyj, osusz, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odlej nadmiar soku, {nie dodaję cukru do jabłek, bo renety landsberskie są bardzo słodkie i w nadmiarze same w sobie mają dużo cukru}.
Na podpieczone ciasto wyłożyć starte jabłka.
Pianka kisielowa: Białka ubij na sztywną pianę, utrwal szklanką cukru kryształ, oraz dodaj kisiel w proszku.
Tak przygotowaną pianę wyłóż na jabłka, a następnie zetrzyj drugą połowę ciasta.
Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!
Mmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń