czwartek, 7 listopada 2013

Różowe pierogi z mięsem


Różowe pierogi z mięsem


Różowe pierogi z mięsem

składniki:
ciasto:
50 dag mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
jajko
szczypta soli
łyżka oliwy
farsz:
30 dag łopatki
pietruszka
marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
jajko
pieprz
sól
oprócz tego:
500 ml czerwonego barszczu

Przygotowanie:
1 etap. CIASTO: Do przesianej mąki dodaj jajko, łyżkę oliwy, szczyptę soli. Połącz stopniowo z ciepłą wodą, wyrób ciasto.
2 etap: FARSZ: Łopatkę zalej wodą, dodaj pietruszkę, marchewkę, cebulę, ząbki czosnku, gotuj około 30 minut do miękkości. Ostudzone mięso z warzywami przepuść przez maszynkę, do zmielonego farszu dodaj jajko, szczyptę pieprzu i soli do smaku.
3 etap. Z rozwałkowanego ciasta wykrój  krążki, nałóż farsz. dokładnie sklej brzegi. Pierogi wkładaj do osolonej, wrzącej wody, po wypłynięciu, gotuj jeszcze 3 minuty.
4 etap: Jeżeli chcesz zabarwić pierogi wrzucaj je po ugotowaniu do gorącego, czerwonego barszczu na około 5 minut, po czym je wyjmuj.

Podajemy z barszczykiem!

GALERIA




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz