wtorek, 26 listopada 2013

Fasolka po bretońsku

Praca na konkurs Tesco i Durszlaku.pl pod tytułem:
,, Wyjątkowe dania jednogarnkowe''




 Fasolka po bretońsku

składniki:
50 dag fasoli białej Jaś
25 dag kiełbasy
15 dag boczku
15 dag koncentratu pomidorowego
2 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego Tesco
kilka listków laurowych
łyżeczka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
mała łyżeczka oregano Tesco i majeranku Tesco do smaku, oraz pieprz i sól

Przygotowanie:
Fasolkę opłukać, zalać wodą, pozostawić na jedną noc.
Na drugi dzień zmienić wodę, gotować ok. 45 minut do miękkości z dodatkiem listków laurowych, ziaren ziela angielskiego, pieprzu czarnego. W trakcie gotowania fasoli, poszatkować cebulę, którą potem zeszklić z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego na patelni, wraz z pokrojoną drobno kiełbasą i boczkiem. Gdy fasola będzie miękka dodać do niej zawartość patelni i gotować na małym ogniu ok. 15 minut, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, wzbogacić smakowo łyżeczką oregano i majeranku, szczyptą pieprzu i soli, delikatnie wymieszać i podawać z pieczywem.




2 komentarze:

  1. Zapraszam na konkurs:) Czekają ciekawe nagrody http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię fasolkę po bretońsku :)

    OdpowiedzUsuń