czwartek, 7 listopada 2013

Pierogi z białym serem

Pierogi z białym serem

Pierogi z białym serem

składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju
nadzienie:
150 gram białego sera
1 szklanka  mleka
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka mąki kukurydzanej


Przygotowanie:
1 etap: CIASTO: Na stolnicę przesiej mąkę, uformuj wianek, dodaj do środka wianka jajko, sól, przemieszaj nożem, wlej wodę, olej, zagnieć ciasto, aż będzie luźne.
2 etap: NADZIENIE: Z 1 szklanki mleka odlej pół szklanki, wsyp do  niej  łyżkę budyniu waniliowego, dodaj żółtko, mąkę kukurydzaną, wymieszaj, resztę mleka zagotuj, możesz dodać do niego łyżkę masła. Do gotującego się mleka wlej rozdrobnione składniki, gotuj jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Do przestudzonego budyniu dodaj biały ser, cukier, utrzyj.
3 etap. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj krążki na które nakładaj nadzienie, sklej boki. Pierogi wrzucaj do lekko osolonej wody, wrzącej, gotować od chwili wypłynięcia jeszcze 1 minutkę.
Przed podaniem można udekorować kuleczkami z białego sera i czerwoną porzeczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz