sobota, 26 października 2013

Pulpeciki o cytrynowym zapachu

Praca na konkurs „Makaronowe Inspiracje Lubelli”.


Pulpeciki o cytrynowym zapachu



składniki:
50 dag mielonej wołowiny
25 dag makaronu kolanka Lubella
2 łyżki bułki tartej
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
0,6 l wody
2 łyżki startej skórki z cytryny
łyżeczka oregano
pieprz
sól
olej do smażenia
2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów
1 łyżka mąki ziemniaczanej i pół szklanki zimnej wody do zaciągnięcia sosu
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki i tymianku do sosu

PRZYGOTOWANIE:
1 etap. Mięso mielone połączyć z bułką tartą, jajkami, posiekaną natką pietruszki, pokrojoną drobniutko cebulką, posiekanymi ząbkami czosnku, dodać startą skórkę z cytryny, oregano, wyrobić masę. 
2 etap. Z masy formować pulpety, które należy obtoczyć w mące pszennej. 
3 etap. Wodę zagotować z dodatkiem ziarenek ziela angielskiego, listków laurowych. Do wrzącej wody wrzucić pulpety, gotować około 10 minut, aż one wypłyną na wierzch wody. 
4 etap. Następnie wyjąć pulpety, mąkę wymieszać w pół szklance zimnej wody i zaciągnąć z wodą z ugotowanych pulpetów, mieszać do powstania gęstego sosu,  przyprawić szczyptą pieprzu, soli, dodać łyżeczkę posikanego tymianku, dodać łyżeczkę posiekanej natki pietruszki, zamieszać.
5 etap. Makaron Lubella ugotować, według przepisu na opakowaniu. Pulpety podawać z makaronem, oblane sosem. 

GALERIA:









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz