Chińskie pierożki Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wrzątku
Nadzienie:
25 dag posiekanych surowych krewetek
25 dag mielonej wieprzowiny
10 ml sosu sojowego
10 ml oleju sezamowego
10 g tartego korzenia imbiru
10 g posiekanego szczypioru
10 ml wina ryżowego
Sos do moczenia pierożków:
40 ml octu ryżowego
10 ml sosu sojowego
20 g tartego korzenia imbiru
10 g a pasty chili
10 g cukru
10 ml oleju sezamowego
szczypta tymianku
szczypta słodkiej papryki
szczypta chili
Przygotowanie:
CIASTO: Do przesianej mąki stopniowo wlewamy gorącą wodę, mieszamy widelcem, potem zagniatamy ciasto przez około 7 minut.
NADZIENIE: Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy ze sobą.
SOS: Składniki na sos mieszamy ze sobą.
PRZYGOTOWANIE PIEROŻKÓW: Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego kwadraty o wymiarach 6 x 7 cm. Na które nakładamy małe porcje nadzienia, następnie zbieramy boki ciasta do środka, zlepiamy, formując małe sakiewki. Gdy już wszystkie pierożki ulepimy, głęboką patelnie leciutko smarujemy olejem, układamy pierożki partiami aby je zarumienić leciutko od spodu, a potem pierożki partiami układać ponownie na patelni, zalewamy gorącą wodą i dusimy pod przykrycim około 7 minut. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem do moczenia...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz