sobota, 27 kwietnia 2013

Chińskie pierożki

 
 
 
 

 Chińskie pierożki



Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wrzątku
 Nadzienie:
25 dag posiekanych surowych krewetek
25 dag mielonej wieprzowiny
10 ml  sosu sojowego
10 ml  oleju sezamowego
10 g tartego korzenia imbiru
10 g  posiekanego szczypioru
10 ml wina ryżowego

Sos do moczenia pierożków:
40 ml  octu ryżowego
10 ml  sosu sojowego
20 g tartego korzenia imbiru
10 g a pasty chili
10 g cukru
10 ml oleju sezamowego
szczypta tymianku
szczypta słodkiej papryki
szczypta chili

Przygotowanie:
CIASTO: Do przesianej mąki  stopniowo wlewamy gorącą wodę, mieszamy widelcem, potem zagniatamy ciasto  przez około 7 minut.
NADZIENIE: Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy ze sobą.
SOS: Składniki na sos mieszamy ze sobą.
PRZYGOTOWANIE PIEROŻKÓW: Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego kwadraty o wymiarach 6 x 7 cm. Na które nakładamy małe porcje nadzienia, następnie zbieramy boki ciasta do środka,  zlepiamy, formując małe sakiewki. Gdy już wszystkie pierożki ulepimy, głęboką  patelnie leciutko smarujemy olejem, układamy pierożki partiami aby je zarumienić leciutko  od spodu, a potem pierożki partiami układać ponownie na patelni, zalewamy gorącą wodą i dusimy pod przykrycim około 7 minut. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem do moczenia...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz