sobota, 27 kwietnia 2013

Pizza z pepperoni i pieczarkami



 Pizza z pepperoni i pieczarkami
 
składniki:
ciasto:
25 dag mąki pszennej
60 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
składniki na rozczyn:
25 gram drożdży
20 ml ciepłej wody
20 g cukru
20 g mąki pszennej
farsz:
10 dag kiełbasy pepperoni
10 dag pieczarek
1 mała cebula
10 dag sera żółtego mozzarelli
5 dag czerwonej papryki
20 gram  tymianku
20 gram papryki słodkiej
oprócz tego:
100 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju do posmarowania foremki
foremka 25 x 30 cm
 
Przygotowanie:
CIASTO: Rozczyn: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem, mąką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn wyrósł. Do przesianej mąki dodajemy wodę, oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, gotowy rozczyn, zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
SPOSÓB WYKONANIA PIZZY: Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy.
Foremkę smarujemy olejem, układamy rozwałkowane ciasto. Na ciasto rozsmarowujemy 50 ml przecieru pomidorowego , zachowując przy tym
odstęp 1 cm od brzegu, układamy pokrojone w plasterki
pepperonie, podsmażone z posiekaną cebulą pieczarki, pokrojoną w paski paprykę, posypujemy całość startą mozzarellą, posypujemy przyprawami, polewamy zygzakiem pozostałym przecierem pomidorowy.
Pizzę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C, bez nawiewu.
Najlepiej podawać gorącą od razu po upieczeniu, jest wtedy pyszna, można się nią zajadać bez końca, jest taka dobra!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz