sobota, 17 listopada 2012

Sernik makowo - orzechowy


Sernik makowo - orzechowy 



Składniki:
ciasto kruche na spód i boki foremki:
1, 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
10 dag masła
50 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
masa makowa:
20 dag maku
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
2 dag rodzynków
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
20 dag cukru
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka olejku migdałowego
masa serowa:
50 dag twarogu trzyktotnie zmielonego
4 jajka
12 dag masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ciasto orzechowe:
7,5 dag orzechów włoskich
7,5 dag orzechów laskowych
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
2 łyżki bułki tartej
polewa czekoladowa:
5 dag czekolady mlecznej
2 dag masła
10 ml mleka
polewa biała:
5 dag białej czekolady
2 dag  masła
10 ml mleka
oprócz tego:
bułka tarta i tłuszcz do posmarowania foremki
foremka o średnicy 25 cm

Przygotowanie:
KRUCHE CIASTO: Składniki zagnieść w kule wstawić do lodówki na 30 minut.
MASA MAKOWA: Mak zalać wrzątkiem, osączyć, zemleć trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku wymieszać z bułką tartą,  rodzynkami, posiekanymi orzechami laskowymi, miodem, olejkiem, pianą ubitą z białek.
MASA SEROWA: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony twaróg,  mąkę ziemniaczaną, cukier puder,  ekstrakt, pod koniec wyrabiania robotem masy dodać rozpuszczone, schłodzone masło, zmiksować, na koniec wymieszać delikatnie z pianą ubitą z białek.
CIASTO ORZECHOWE: Zmielone orzechy zmiksować z żółtkami utartymi z cukrem, bułką tartą,  mąką, na koniec wymieszać z pianą ubitą z białek.
POLEWA CZEKOLADOWA: W garnuszku połączyć czekoladę z mlekiem, masłem, mieszać do czasu rozpuszczenia składników.
POLEWA BIAŁA: Do małego garnuszka dodać białą czekoladę, masło, mleko, mieszać do czasu ich rozpuszczenia.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Foremkę posmarować tłuszczem obsypać bułką tartą, wylepić dno i boki ciastem, wyłożyć masę makową, masę serową,  rozsypać na wierzchu ciasto orzechowe w podobny sposób jak kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 80 minut w temperaturze 180 st C.
Po ostudzeniu zrobić esy-floresy z białej i czekoladowej polewy, wstawić do lodówki na 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz