sobota, 10 listopada 2012

Jabłecznik z lukrem


Jeszcze jesień, jeszcze jabłeczniki słodkie u mnie na blogu




Jabłecznik z lukrem

składniki:
CIASTO:
5 szklanki mąki pszennej
20 dag  masła
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
12 dag  kwaśniej, gęstej śmietany 18 %
MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek
1/2 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki bułki tartej
LUKIER:
1/2 szklanka cukru pudru
1 duża łyżka gorącej wody
OPRÓCZ TEGO:
foremka o średnicy 25 cm ( okrągłą)
bułki tarta i tłuszcz do foremki

Przygotowanie:
MASA JABŁKOWA: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z resztą składników.
CIASTO: Składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na godzinę czasu.
Podzielić na trzy części, rozwałkować płaty ciasta o średnicy około 27 cm, na posmarowaną blaszkę tłuszczem i obsypaną bułką tartą foremkę ułożyć warstwę ciasta, wyrównać brzegi,  posmarować połową masy jabłkowej, wyrównać brzegi, przykryć drugim płatem ciasta, posmarować pozostałą masę jabłeczną, wyrównać brzegi  i przykryć ostatnim płatem ciasta, wyrównać brzegi, widelcem nakłuć kilka razy wierzch ciasta. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 st C i piec 60 minut.
LUKIER: Cukier pudel zalać gorącą wodą, wymieszać i posmarować wierzch ostudzonego placka.
Udekorować wedle uznania, kandyzowanymi owocami można?

1 komentarz: