niedziela, 26 lutego 2012

Smakuś Moniki

Składniki:


biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa galaretkowa:
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka malinowa
1 galaretka cytrynowa
500 ml mleka
15 g żelatyny

dekoracja:
1 opakowanie bitej śmietany
50 g gorzkiej czekolady
10 g kakaowej posypki


Przygotowanie:

1.  Żółtka oddzielić od białek, po czym żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać drewnianą łyżką utarte żółtka z ubitą pianą z białek z przesypaną mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Ciasto wylać na okrągłą blaszkę o średnicy 28 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawić do piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.

2.  Rozpuścić galaretki w trzech osobnych pojemnikach w 500 ml gorącej wody i odstawić do zastygnięcia. Mleko ugotować, gorące wymieszać z żelatyną i odstawić do wystudzenia. Galaretki pokroić w kostkę, ułożyć na biszkopcie, gdy mleko będzie gęstnieć i mieć postać kisielu, wylać na galaretki i zamieszać widelcem. Odstawić do lodówki na około godziny.

3.  Przygotować bitą śmietanę, według przepisu na opakowaniu, bitą śmietanę rozsmarować łyżką na masie galaretkowej i odstawić ponownie do lodówki na około 3 godzin.

4. Zetrzeć czekoladę, posypać wierzch placka, a następnie posypać kakaową posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz