środa, 7 września 2016

Ogórki konserwowe

 Doskonałe jako przekąska.


Ogórki konserwowe



Składniki: {5 słoików o gramaturze 1 l}
2 kg małych ogórków
2 gałązki kopru
20 g ziarenek czarnego pieprzu
20 g liści laurowych
20 g gorczycy
100 g marchewki
5 ząbków czosnku
20 g ziela angielskiego
zalewa:
1,5 l wody przegotowanej ciepłej
125 ml octu
125 g cukru
10 g soli morskiej zmielonej

Wykonanie:
1. Ogórki oczyścić, umyć.
2. Do każdego słoika {wyparzonego} włożyć wachlarz kopru, ziarenka pieprzu czarnego, liście laurowe, gorczycę, pokrojone kawałki marchwi, ząbki czosnku, ziele angielskie {ziarenka}, po czym włożyć ciasno ogórki, jeżeli zostaną to gałązki kopru.
3. Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę , dodać ocet, cukier, sól i zagotować.
4. Gorącą zalewą zalać słoiki, zakręcić.

5. Pasteryzacja: Na dnie garnka ułożyć szmatkę, ustawić słoiki, a następnie zalać do połowy zimną wodą  i pasteryzować 10 minut od zagotowania. Dzięki pasteryzacji ogórki można przechowywać w spiżarni 1 rok.

GALERIA:


Dary ogrodu :)


Przed zalaniem zalewą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz