Ogórki konserwowe
Składniki: {5 słoików o gramaturze 1 l}
2 kg małych ogórków
2 gałązki kopru
20 g ziarenek czarnego pieprzu
20 g liści laurowych
20 g gorczycy
100 g marchewki
5 ząbków czosnku
20 g ziela angielskiego
zalewa:
1,5 l wody przegotowanej ciepłej
125 ml octu
125 g cukru
10 g soli morskiej zmielonej
Wykonanie:
1.
Ogórki oczyścić, umyć.
2.
Do każdego słoika {wyparzonego} włożyć wachlarz kopru, ziarenka pieprzu
czarnego, liście laurowe, gorczycę, pokrojone kawałki marchwi, ząbki czosnku,
ziele angielskie {ziarenka}, po czym włożyć ciasno ogórki, jeżeli zostaną to
gałązki kopru.
3.
Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę , dodać ocet, cukier, sól i zagotować.
4.
Gorącą zalewą zalać słoiki, zakręcić.
5.
Pasteryzacja: Na dnie garnka ułożyć szmatkę, ustawić słoiki, a następnie zalać
do połowy zimną wodą i pasteryzować 10
minut od zagotowania. Dzięki pasteryzacji ogórki można przechowywać w spiżarni
1 rok.
GALERIA:
Dary ogrodu :)
Przed zalaniem zalewą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz