Ciasto ,, Zachód Słońca'' - klasycznie
Zachód Słońca
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
220 g masła
6 jajek
110 g cukru
6 łyżek oleju
2 łyżki proszku do pieczenia
2 opakowania cukru waniliowego ( po 18 g)
1 opakowanie kisielu cytrynowego ( 38 g)
1 łyżeczka kakao
2 łyżki maku
1 łyżeczka olejku migdałowego
polewa:
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
50 g czekolady gorzkiej
oprócz tego:
1 keksówka
tłuszcz i bułka tarta do keksówki
2 szklanki mąki pszennej
220 g masła
6 jajek
110 g cukru
6 łyżek oleju
2 łyżki proszku do pieczenia
2 opakowania cukru waniliowego ( po 18 g)
1 opakowanie kisielu cytrynowego ( 38 g)
1 łyżeczka kakao
2 łyżki maku
1 łyżeczka olejku migdałowego
polewa:
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
50 g czekolady gorzkiej
oprócz tego:
1 keksówka
tłuszcz i bułka tarta do keksówki
Przygotowanie:
Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym, cukrem, żółtkami,
stopniowo dodawać łyżkę oleju, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.
Pianę ubitą z białek wymieszaną z olejkiem migdałowym stopniowo dodawać
do masy i powoli mieszać, uzyskując gładką masę. Ciasto podzielić na
trzy części. Do pierwszej części wsypać kisiel, do drugiej mak, do trzeciej kakao,
wymieszać. Keksówkę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do keksówki
najpierw wylać ciasto z makiem, zrobić łyżką rowek, wlać ciasto z dodatkiem kakao, zrobić
łyżką dołek w ciemnym cieście, wlać ciasto z dodatkiem kisielu.
Piec 60 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudzoną babkę posmarować polewą czekoladową
przygotowaną ze składków na polewę, które wcześniej należy rozpuścić w kąpieli wodnej.
Udekorować skórką kandyzowaną w czasie zastygania jeszcze polewy.
Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym, cukrem, żółtkami,
stopniowo dodawać łyżkę oleju, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.
Pianę ubitą z białek wymieszaną z olejkiem migdałowym stopniowo dodawać
do masy i powoli mieszać, uzyskując gładką masę. Ciasto podzielić na
trzy części. Do pierwszej części wsypać kisiel, do drugiej mak, do trzeciej kakao,
wymieszać. Keksówkę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do keksówki
najpierw wylać ciasto z makiem, zrobić łyżką rowek, wlać ciasto z dodatkiem kakao, zrobić
łyżką dołek w ciemnym cieście, wlać ciasto z dodatkiem kisielu.
Piec 60 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudzoną babkę posmarować polewą czekoladową
przygotowaną ze składków na polewę, które wcześniej należy rozpuścić w kąpieli wodnej.
Udekorować skórką kandyzowaną w czasie zastygania jeszcze polewy.
Piękna nazwa ciasta :)
OdpowiedzUsuń