O przepisie Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego poradzi sobie z przygotowaniem soku według tego przepisu. Napój gotowany jest w emaliowanym garnku. Efektem końcowym jest skoncentrowany sok o bogatym smaku i wysokiej słodyczy.
SOK Z WINOGRON
Składniki:
Składniki:
5 kg winogrona
2 litra wody
80 dag cukru
80 dag cukru
Wykonanie:
Umyć winogrona. Oddzielić jagody od pęczków, przełożyć winogrona do garnka, zalać wodą i gotować przez około pół godziny. Przecedzić półprodukt przez durszlak lub gazę. Wsypać cały cukier do płynu. Wymieszać. Umieścić garnek z sokiem na małym ogniu. Zagotować po czym gotować jeszcze przez 10 minut na mały ogniu. Nie przerywając od czasu do czasu mieszać zawartość garnka. Wlać gorący napój do wysterylizowanych słoików. Zamknąć mocno pokrywkami. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz