czwartek, 3 września 2020

Sok z aronii na zimę

 O przepisie: Proponuję przygotować na zimę sok z aronii. Jarzębina czarna nazywana jest również aronią. Ten sok obniża ciśnienie krwi. Przydatne jest przyjmowanie go na miażdżycę, chorobę nerek. Znajdujące się w tym soku taniny, pektyny i kwasy organiczne wspomagają trawienie. Aronia usuwa z organizmu metale ciężkie i substancje radioaktywne, neutralizuje chorobotwórcze bakterie. A poza tym sok z aronii jest pyszny i piękny w smaku.

 

Sok z aronii na zimę

Składniki:
1 kg aronii
2 litry wody
30 liści wiśni
30 dag cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego





Wykonanie:
Z aronii usunąć ogonki, spłukać.
Do rondla wlać 2 litry wody, dodać aronię, 15 liści wiśni. Zagotować. Po czym gotować przez 2 minuty. Ostudzoną aronię pozostawić w lodówce na dwa dni, aby się przegryzła. Po dwóch dniach odcedź sok, oddzielając owoce i liście.
{Nie wyrzucaj  owoców aronii. Wystarczy zmielić je blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przełożyć do garnka. Dodać ok. 30 dag cukru do smaku, gotować przez 5 minut i wymieszać. Gorący przekładać do wyparzonych, suchych słoiczków, mocno zakręcić. Zrobisz w ten sposób doskonały dżem z aronii}.Następnie sok przelać do garnka, dodać kwasek cytrynowy, cukier, wrzucić jeszcze 15 liści wiśni. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 5 minut. Po czym wyjąć liście z garnka, a gorący sok wlać do wysterylizowanych słoiczków o gramaturze 180 g, mocno zakręć. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Sok z aronii na zimę jest gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz