poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Zupa owocowa z borówek amerykańskich

Zupa owocowa z borówek amerykańskich




Składniki {4 porcję}
500 g borówki amerykańskiej
500 g makaronu kokardki
1 kisiel cytrynowy {o gramaturze 38 g}
pół szklanki cukru
pół łyżeczki cynamonu


Wykonanie:
Makaron: w garnku zagotuj 1 l wodę  z 1 łyżeczką soli, do gotującej się wody wrzuć makaron 
i gotuj ok. 10 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Ugotowany makaron odcedź na durszlaku.
Zupa: Borówki umyj, zalej 1,5 l zimnej wody, gotuj do miękkości 15 minut.
W pół szklance zimnej wody rozprowadź 1 opakowanie kisielu, wlej do gotującego się wywaru,
gdy się zupa zagotuje dosyp cukier, cynamon do smaku. Podawaj z  makaronem na zimno, lub ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz