Waniliowe jagodzianki
{BUŁKI DROŻDŻOWE}
Składniki: {na pysznych ok. 9 jagodzianek}
CIASTO
8 dag masła
60 ml mleka
25 dag mąki pszennej
5 gram drożdży instant
1 kropla ekstraktu waniliowego
szczypta soli
5 dag cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
1 jajko
NADZIENIE:
50 dag jagód
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru waniliowego
KRUSZONKA:
10 dag mąki pszennej
5 dag cukru
5 dag masła zimnego
OPRÓCZ TEGO:
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
CIASTO: Do rozpuszczonego masła, wlej mleko. Odstaw, aby się wystudziło. Mąkę z cukrem, solą i drożdżami wymieszaj w dużej misce.
Następnie dłonią zrób dołek i wlej mleko z masłem, wbij jajko, wlej śmietanę, oraz ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj do momentu, aż powstanie gładkie ciasto – około 6 minut.
Ciasto dokładnie przykryj folią spożywczą i przełóż ciasto na noc do lodówki.
NADZIENIE: Kolejnego dnia wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, połącz z jagodami starannie.
WYKONANIE BUŁECZEK: Stolnicę podsyp mąką. Ciasto podziel na 9 identycznych części, każdą rozwałkuj na duży cienki placek, o średnicy około 15 cm.
Pamiętaj aby ciasto było cienkie – przynajmniej 1 cm grubości.
Na każdy kawałek ciasta układaj 2-3 łyżki przygotowanych jagód. Ciastem przykryj jagody od każdej strony i zlep je dokładnie od spodu.
Gotowe jagodziankę połóż złączeniem do dołu na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia.
KRUSZONKA: Mąkę pszenną połącz z cukrem i masłem, wyrób kruszonkę.
PIECZENIE: Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj glazurą z jajka i mleka. Pamiętaj aby to robić bardzo delikatnie, by nie uszkodzić cienkiego ciasta.
Obsyp jagodzianki kruszonką, pozostałymi jagodami. Piecz przez 20-25 minut, aż do momentu gdy będą miały na powierzchni złoty kolor.
SMACZNEGO!
Moje jagodzianki przed pieczeniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz