sobota, 16 marca 2013

Mazurek budyniowy


Mazurek budyniowy

składniki:
ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
25 dag masła
1 łyżka proszku do pieczenia
2 krople aromatu rumowego
masa budyniowa:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła
2 krople aromatu rumowego
polewa czekoladowa:
200 g czekolady gorzkie ( 2 tabliczki, każda po 100 g)
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
dekoracja:
30 g suszonych morel
20 g kandyzowanych owoców
10 g wiórków migdałowych
10 g wiórków kokosowych
oprócz tego:
papier do pieczenia

Przygotowanie:
CIASTO: Ze składników na ciasto zagnieść kulę, wstawić do lodówki na godzinę czasu.
Ciasto podzielić na dwie części, wylepić nimi dno, na dwóch osobnych foremkach, wyłożonych
papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 st. C.
MASA BUDYNIOWA: Odlać z mleka 150 ml, pozostałe ugotować. Odlane mleko wymieszać w nim żółtka, mąkę ziemniaczaną, oraz sypki budyń, wlać do gotującego się mleka, mieszać do czasu powstania, gęstego budyniu, który następnie zdjąć z ognia i odstawić do zastygnięcia. Gdy budyń wystygnie, przełożyć,  go do dużej miski, stopniowo wyrobić przy pomocy robota z miękkim masłem, cukrem pudrem, na koniec wyrabiania robotem, wlać olejek rumowy i wyrobić masę budyniową.
POLEWA CZEKOLADOWA: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z resztą składników.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Na jeden płat placka wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim płatem. Posmarować polewą i udekorować wedle uznania suszonymi morelami, kandyzowanymi owocami, wiórkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na 12 godzin.


1 komentarz:

  1. Wspaniały mazurek, budyniowy każdy chyba polubi, zapraszam do wielkanocnej zabawy na moim blogu, można tam dodać dowolną ilość przepisów wielkanocnych i przy okazji wygrać małą nagrodę :-)

    OdpowiedzUsuń