niedziela, 30 października 2016

Karpatka


Karpatka



składniki: {15 porcji}
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
125 g masła
4 jajka
szczypta soli
Krem:
500 ml mleka
125 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kartoflanej
3 łyżki aromatu rumowego
250 g margaryny
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
2 łyżki masła
Dekoracja:
20 g białej posypki
Oprócz tego:
papier do pieczenia




Wykonanie:
Ciasto: Wodę zagotować z masłem i solą, gdy masło się roztopi dodać mąkę i szybko wymieszać do powstania ciasta. Odstawić z ognia do wystudzenia po czym zmiksować z jajkami. Podzielić ciasto na 2 części. Foremkę o wymiarach 34x24 cm wyściełać papierem do pieczenia, wyłożyć pierwszą część ciasta. Piec 30 minut w temp. 200°C.  W ten sam sposób upiec 2 część ciasta.
Krem: 250 ml mleka zagotować z cukrem, w osobnym naczyniu wymieszać pozostałe mleko z mąkami i aromatem, gdy mleko z cukrem zacznie się gotować wlać mleko z mąkami i mieszać do powstania gęstej masy. Odstawić do wystudzenia. Margarynę zmiksować i stopniowo dodać do niej po łyżce zimnego budyniu stopniowo wciąż miksując.
Przygotowanie ciasta: Gotowy krem wykładamy na blat ciasta, dokładnie równamy, przekrywamy drugim blatem ciasta.  
Polewa: w garnuszku łączymy składniki rozpuszczamy
na małym ogniu i polewamy ciasto, posypujemy posypką.
Karpatkę wstawiamy do lodówki.


GALERIA:


Krem

Przed pieczeniem

Po pieczeniu



Ciasto gotowe!

1 komentarz:

  1. Wieki już karpatki nie jadłam! A tak lubię :)
    Kusisz niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń