wtorek, 22 grudnia 2015

Bożonarodzeniowy karp

Bożonarodzeniowy karp



składniki:
1 karp
3 łyżki mąki pszennej
40 ml oleju rzepakowego
sól
oprócz tego: kilka listków laurowych, łyżeczka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego, 1 mała łyżeczka suszonego tymianku i oregano 1 ząbek czosnku, pół cebuli, 1 mała łyżeczka ziarenek kolendry, pół cytryny



Przygotowanie:
Karpia sprawiamy, czyli skrobiemy, czyścimy, płuczemy, kroimy w dzwonki, następnie przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, obkładamy listkami laurowymi, dodajemy ziele i ziarna pieprzu, ziarenka kolendry, oraz posiekany ząbek czosnku, obkładamy cebulą posiekaną w piórka, przykrywamy pokrywką i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i {smażymy karpia metodą sauté, czyli tylko obtoczonego w mące pszennej}.
Dzwonki karpia obtoczone w mące, układamy na patelni, dodajemy po bokach patelni pozostałą zawartość z garnka i smażymy z obu stron na złoty kolor około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz