Jabłecznik z rodzynkami
Składniki:{15 porcji};{foremka 29x30 cm}
CIASTO:
3 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru pudru
25 dag margaryny
4 żółtka
1 kropla ekstraktu waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
NADZIENIE:
1 litr przecieru z jabłek
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
4 łyżki bułki tartej
50 g rodzynek
PIANA Z BIAŁEK + dodatki:
4 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka wiórków kokosowych
sól
OPRÓCZ TEGO:
papier do pieczenia
WYKONANIE:
NADZIENIE: Jabłka wyłożyć do miski, wymieszać z 3 łyżkami bułki tartej, cynamonem, rodzynkami, cukrem pudrem, aż powstanie nadzienie.
PIANA Z BIAŁEK + dodatki - białka ubić ze szczyptą soli, gdy powstanie sztywna piana, delikatnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, oraz wiórkami.
CIASTO - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, żółtka, ekstrakt i zagnieść ciasto. Około 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć nadzienie z jabłek, następnie pianę z dodatkami. Na koniec na wierzch ciasta poskubać resztę ciasta i piec około 40 minut w temp. 200 st C.
SMACZNEGO!!!
GALERIA:
Ciasto wyłożone na blaszkę
Jabłka wyłożone na blaszkę
Piana wyłożona na jabłka
Ciacho gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz