poniedziałek, 2 listopada 2015

Sernik z truskawkami - pieczony



Sernik z truskawkami - pieczony



Składniki:
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
1 jajko
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
MASA SEROWA:
1 kg twarogu  z wiaderka
3,2 dag cukru waniliowego
1 szklanka kaszki manny
350 ml mleka
5 żółtek
30 dag cukru
5 białek
OPRÓCZ TEGO:
1 łyżka barwnika różowego w płynie
45 dag truskawek mrożonych
foremka - 29x42 cm



Wykonanie:
Truskawki odmrozić.
CIASTO: Składniki zagnieść ze sobą, schłodzić na 30 minut w lodówce.
MASA SEROWA: Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, ucierając mikserem dodać ser z wiaderka, kaszkę wymieszaną z mlekiem, następnie wymieszać delikatnie z  pianą ubitą z białek i wymieszaną z cukrem, 1/3 masy oddzielić i wymieszać z barwnikiem.
Ciasto wyłożyć na blaszkę, wylać masę serową -  białą, ułożyć owoce, wylać masę serową - różową.
Piec 60 minut w temperaturze 180 st. C. Nie wyjmować z piekarnika przez ok. 20 minut po upieczeniu.
Udekoruj lukrem, złotymi kuleczkami, lub dowolna dekoracją jaką masz pod ręką.

GALERIA:

Układamy truskawki

Wyłożenie masy różowej

Sernik przed pieczeniem

1 komentarz:

  1. Rewelacyjnie wygląda z tym różowym wierzchem!
    Musiało pachnieć latem :)

    OdpowiedzUsuń