Żołądki w sosie własnym z kaszą jęczmienną
Składnik:{6 porcji}
>>Na wywar:
500 g żołądków drobiowych
1 litr zimnej wody
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu czarnego
>>Na sos:
pół szklanki śmietany 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki gorącego wywaru
pieprz
sól
>>Oprócz tego:
1 szklanka kaszy jęczmiennej Mazurska Perłowa Średnia - Kupiec
Wykonanie:
Żołądki umyć, oczyścić, pokroić w połówki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu czarnego i ziela, gotować około 30 minut po czym przygotować sos: zagęszczając gotujący się wywar śmietaną wymieszaną wcześniej z 2 łyżkami mąki i gorącego wywaru i na sam koniec przyprawić sos do smaku pieprzem i solą.
Przygotowanie kaszy: {przygotować w trakcie gotowania wywaru} - zagotować wodę w ilości dwa razy większej niż ilość kaszy. Kaszę wypłukać, wsypać do wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu ok. 15 minut, aż do momentu całkowitego wchłonięcia, od czasu do czasu mieszaj. Tak przygotowaną kaszę pozostaw na kilka minut pod przykryciem, podawaj z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami.
GALERIA:
Przed podaniem
Uformowana kasza
Ugotowany sos
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz