czwartek, 19 marca 2015

Kokosek z budyniem i leśną jagodą


 Kokosek z budyniem i leśną jagodą



składniki:
CIASTO:
50 dag mąki pszennej
10 dag margaryny
10 dag cukru
3 jajka
15 g proszku do pieczenia
szczypta soli

MASA BUDYNIOWA:
10 dag cukru pudru
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe 

MASA KOKOSOWA:
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
20 dag wiórków kokosowych
2 jajka

DODATKOWO:
30 dag leśnych jagód {ew.mrożone}
papier do pieczenia
foremka 24x32 cm



PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:  Mąkę przesiewamy na deskę kuchenną, dodajemy margarynę, siekamy nożem, następnie dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia, oraz sól, po połączeniu wszystkich składników ciasto szybko należy wyrobić dłońmi, zbyt długie wyrabianie ciasta kruchego powoduje jego utratę kruchości. Po wyrobieniu ciasta należy je przetrzymać w lodówce przez 30 minut.   
MASA BUDYNIOWA: Odlewamy 300 ml mleka, w którym rozdrabniamy sypki budyń wymieszany z cukrem pudrem, pozostałe mleko zagotowujemy, gdy się zagotuję, łączymy z rozdrobnionym budyniem, chwilę gotujemy nie przerywając mieszania. Budyń studzimy.
MASA KOKOSOWA: Margarynę roztapiamy, studzimy, mieszamy z wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem, oraz jajkami.
PRZYGOTOWANIE CIASTA DO FOREMKI: Ciasto wykładamy do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Masę budyniową wykładamy na ciasto, po czym rozkładamy na niej masę kokosową, oraz posypujemy mrożonymi, lub świeżymi jagodami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, pieczemy około godziny czasu. Po upieczeniu placek odstawiamy do ostudzenia. SMACZNEGO!


1 komentarz: