środa, 11 lutego 2015

Karnawałowe faworki

 Karnawałowe faworki 



składniki: 
250 g mąki krupczatki
40 g margaryny 
4 łyżki śmietany
4 żółtka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
oprócz tego: olej do smażenia cukier puder 



Przygotowanie: 
1 etap: Miękką margarynę połączyć ze śmietaną, żółtkami, wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać, zagnieść na stolnicy ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
2 etap. Stolnicę obsypać mąką, rozwałkować ciasto, rozwałkowane ciasto pociąć radełkiem na romby o wymiarach 3x8 cm, na środku każdego zrobić nacięcie. Faworki przeplatać przez otwory w środku i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
3 etap: Po usmażeniu faworki układać na rozłożonej bibule, po odsączeniu tłuszczu, układać faworki na półmisku i posypać cukrem pudrem.
 SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz