Karnawałowe faworki
składniki:
250 g mąki krupczatki
40 g margaryny
4 łyżki śmietany
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
oprócz tego: olej do smażenia cukier puder
Przygotowanie:
1 etap: Miękką margarynę połączyć ze śmietaną, żółtkami, wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać, zagnieść na stolnicy ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
2 etap. Stolnicę obsypać mąką, rozwałkować ciasto, rozwałkowane ciasto pociąć radełkiem na romby o wymiarach 3x8 cm, na środku każdego zrobić nacięcie. Faworki przeplatać przez otwory w środku i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
3 etap: Po usmażeniu faworki układać na rozłożonej bibule, po odsączeniu tłuszczu, układać faworki na półmisku i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz