Często przygotowuje ciasta drożdżowe z owocami, teraz wpadłam na pomysł, że zrobię bułeczki drożdżowe. Wyszły idealne, w sam raz na śniadanie!
składniki:
ROZCZYN:
4 dag drożdży
1 łyżeczka mleka
1 łyżeczka cukru
CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanka cukru
10 dag margaryny
3 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego o gramaturze 16 gram
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do posmarowania foremki
1 żółtko do posmarowania bułeczek
OPRÓCZ TEGO:
10 dag czereśni
10 dag czerwonej porzeczki
10 dag czarnej porzeczki, lub innych owoców, mogą być mrożone
łyżka cukru pudru do posypania bułeczek
foremka: 25x36cm
Przygotowanie:
1. ROZCZYN: Drożdże utrzyj z łyżką cukru i 2 łyżeczkami ciepłego mleka, odstaw do wyrośnięcia.
2. CIASTO: Rozpuść i przestudź margarynę. Mleko zagotuj z cukrem, ostudź. Do przesianej mąki wsyp szczyptę soli, cukier waniliowy, dodaj mleko z cukrem, jajka, wlej ostudzoną margarynę, na koniec rozczyn drożdżowy, wyrób ciasto, odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
3. Z ciasta formuj bułeczki, układaj na foremce, wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej
bułką tartą, posmaruj żółtkiem, poukładaj na bułeczkach owoce. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st. C, aż się ładnie zarumienią. Jeszcze gorące po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.
Wyglądają niesamowicie delikatnie! :)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie... zazwyczaj drożdżówki są suche, ale Twoje są bardzo puszyste - super!
OdpowiedzUsuń