sobota, 15 czerwca 2013

Sernik na zimno z truskawkami

Dzisiaj u mnie truskawkowo :)



Sernik na zimno z truskawkami

składniki:
MASA SEROWA:
1 kg białego sera trzykrotnie zmielonego
1/2 szklanka gęstej śmietany
10 dag masła
pół szklanki cukru pudru
4 dag żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody
tłuszcz i bułka tarta do foremki
BISZKOPT:
6 jajek
1, 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej'
2 łyżeczki proszku do pieczenia
oprócz tego:
30 dag truskawek
2 galaretki brzoskwiniowe + 1000 ml wody
foremka 25 x 36 cm

Przygotowanie:
Galaretki rozpuść w 1000 ml gorącej wody i odstaw do stężenia.
BISZKOPT: Żółtka ubij z cukrem, dodaj stopniowo mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj, na koniec delikatnie wymieszaj z pianą ubitą z białek. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki. Piecz około 25 minut w temperaturze 200 st C.
MASA SEROWA: Żelatynę wymieszaj z 6 łyżkami ciepłej, przegotowanej wody. Cukier puder utrzyj z  miękkim masłem, zmiksuj z serem, śmietaną, na koniec wlej żelatynę, dokładnie zmiksuj robotem.
Na biszkopt wylej masę serową, ułóż umyte, osuszone, truskawki bez szczypułek, wstaw do lodówki.
Na ścięty sernik wylej tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
Wstaw do lodówki na 10 godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz