Tortilla z warzywami i kiełbasą
Składniki:
6 jajek
20 dag kiełbasy
10 dag młodych ziemniaczków
5 dag pieczarek
5 dag zielonej papryki
5 dag ogórków
2 cebule
100 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzałam 70 ml oliwy, dodałam ziemniaki obrane, pokrojone w
kostkę, pieczarki pokrojone w plasterki, zieloną paprykę pokrojoną w plasterki,
ogórki obrane ze skórki i pokrojone w talarki, wszystko podsmażyłam, delikatnie
mieszając, po około 10 minutach dodałam cebulę pokrojoną w piórka, przyprawiłam
odrobiną pieprzu i soli, smażyłam około 10 minut, następnie dodałam pokrojoną
kiełbasę, zmiażdżony czosnek, chwilę smażyłam, przełożyłam na talerz, aby wystygło.
Jajka wbiłam do miski, rozkłóciłam, dodałam szczyptę soli,pieprzu,
dodałam do nich usmażone warzywa, delikatnie wymieszałam.
Na czystą patelnie wlałam pozostałą oliwę, rozgrzałam,
wlałam masę jajeczną, zmniejszyłam ogień. Gdy od spodu
masa się zetnie, tortillę przewracam za pomocą dużego
talerza na drugą stronę i czekam do chwili, aż się ładnie zarumieni.
Gratulacje! Przepis jest rzeczywiście pyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń