sobota, 2 marca 2013
Sero-makowiec waniliowy
Sero-makowiec waniliowy
składniki:
ciasto:
4 i 1/2 szklanka mąki pszennej
30 dag masła
1 i 1/2 szklanka cukru kryształ
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg twarogu
1/2 kostka masła
szklanka cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 budynie śmietankowe
oprócz tego:
900 g masy makowej gotowej z puszki + 2 białka na pianę
foremka 25 x 36 cm
pergamin do pieczenia
1 jajko do posmarowania ,,kratki''
dekoracja:
1 szklanka cukru pudru + 1 cytryna
50 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Ze składników na ciasto zagnieść kulę, wstawić do lodówki na 60 minut.
2. Ser zemleć dwa razy, masło ubić na puszystą masę, dodając w między czasie po
jednym żółtku, stopniowo wsypując cukier puder, sypki budyń, do masy
stopniowo dodawać ser i mieszać na gładka masę, na koniec wymieszać z ekstraktem i
pianą ubitą z białek.
3. Masę makową wymieszać z pianą ubitą z 2 białek.
4. Foremkę wyłożyć pergaminem, lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Wylepić ciastem dno i boki, odłożyć 1/3 części ciasta na ,,kratkę''.
5. Rozsmarować masę makową, następnie wylać masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować,
wyciąć radełkiem paski z których uformować kratkę na wierzchu sernika, posmarować ją
rozkłóconym jajkiem.
6. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 60 minut w temperaturze 180 st C. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, powstały
lukier oblać ostudzony sernik i obsypać płatkami migdałowymi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mam słabość do wszelkich serników, z makiem również, więc poproszę kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuń