sobota, 3 września 2016

Ciasto marchewkowe z jabłkiem i kruszonką

Doskonałe ciasto z małą nutką cynamonu i imbiru w smaku.




Ciasto marchewkowe z jabłkiem i kruszonką




składniki: {10 porcji}
CIASTO:
400 g mąki pszennej
4 jajka
250 g cukru
300 ml oleju słonecznikowego
1 łyżka sody 
1 łyżka proszku do pieczenia
50 g zmielonych orzechów włoskich
300 g marchewki
10 g zmielonego cynamonu 
10 g zmielonego imbiru
KRUSZONKA:
80 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
50 g masła
OPRÓCZ TEGO:
2 jabłka
foremka: o średnicy 28 cm
papier do pieczenia



Wykonanie:
1.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo w trakcie ucierania dodawać olej, wsypywać porcjami mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
2. Zmielone orzechy dodać do ciasta, następnie dodać startą marchewkę, po czym wsypać imbir i cynamon.
3. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę i cukier puder, dodać masło, zagnieść. 
4. Do foremki wyściełanej papierem do pieczenia wylać ciasto, ułożyć jabłka pokrojone w ósemki ze skórką, posypać kruszonką.
5. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 180°C. 
Kapitalnie smakuje z bitą śmietaną.

GALERIA:

Pokrojone jabłka

Zagnieciona kruszonka

Ułożone jabłka

Ciasto posypane kruszonką

Upieczone ciasto przed podaniem

1 komentarz: