niedziela, 27 grudnia 2020

Świąteczny karp

Smażony karp, przepis krok po kroku. Mogę powiedzieć że  w tym roku kupiłam bez problemu karpia. Smażony karp na patelni jest pyszny, wspaniały... Panierowany karp można podawać  z sosem tatarskim. 


             
Świąteczny karp





SKŁADNIKI: {6-8 porcji}
Do przygotowania karpia:
1,5 kg steków karpia
70 ml sosu sojowego
pół cytryny
pieprz, sól do smaku
3-4 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
do otoczenia karpia 1 jajko, pół szklanki mąki, lub bułki tartej
olej do smażenia
Na sos tatarski :
200 g majonezu
2-3 ząbki czosnku
1-2 ogórki kiszone



Wykonanie:
Steki z ryby dokładnie umyć, pokroić na porcje.
Porcje karpia przełożyć do miski i zamarynować polewając je  sosem sojowym, posypując pieprzem i oblewając sokiem z cytryny, następnie należy je wymieszać i odłożyć w chłodne miejsce na 5 godzin.
Przed smażeniem porcje karpia lekko obsypujemy solą.
Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem ząbków czosnku i rozmarynu.
Otaczamy porcję karpia, najpierw w rozkłóconym jajku, potem w mące, lub bułce tartej i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy 4-6 minut z każdej strony. Usmażonego karpia układać na serwetce w naczyniu.
Sos tatarski: majonez mieszamy z pokrojonymi na drobno ogórkami, sprasowanym czosnkiem, przyprawiamy odrobiną soli, można również do smaku dodać szczyptę ziół prowansalskich. Sos mieszamy i jest gotowy.


GALERIA: 


Steki z ryby dokładnie umyć, pokroić na porcje.

Otaczamy porcję karpia, najpierw w rozkłóconym jajku, potem w mące, lub bułce tartej i układamy na rozgrzanej patelni. 

Smażymy 4-6 minut z każdej strony. Usmażonego karpia układać na serwetce w naczyniu.



GOTOWE!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz