sobota, 3 kwietnia 2021

Króliczki kajmakowe

                                         



Króliczki kajmakowe

Składniki: {na ok. 4 króliczki}
200 g masła
200 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
250 g mąki pszennej
50 g skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki mleka
250 g masy kajmakowej z puszki

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier umieścić w misie miksera, utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i utrzeć. Bezpośrednio do utartej masy maślanej przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie wlać mleko. Delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Przygotować foremki silikonowe w różnych kształtach, u mnie tym razem króliczki.  Na dno foremek  wyłożyć 1 warstwę ciasta, następnie łyżeczką wyłożyć gdzie nie gdzie kajmak, na koniec przykryć 2 warstwą ciasta. 
Króliczki-babeczki piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut (bez termoobiegu) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Posypać cukrem pudrem.

Króliczek po upieczeniu

Króliczek przed pieczeniem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz