Dżem z porzeczki czerwonej, bardzo słodki
Składniki: { na ok. 4 słoiczki po 180 gram }
1 kg czerwonej porzeczki
400 g cukru
Przygotowanie:
1. Zasypać
porzeczki cukrem, wymieszać,
odłożyć do lodówki na noc.
2. Owoce przełożyć do garnka.
3. Gotować 30 minut, w trakcie gotowania mieszając od
czasu do czasu. {Ew. gdy powstanie sporo soku, można go zlać gorący do wygotowanego
słoiczka i mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i mamy gotowy sok, który
możemy otworzyć zimą rozrabiając z wodą}.
4. Gorący dżem,
gdy jest już szklisty, przełożyć do wygotowanych słoików. Słoiczki stawiać do góry dnem, do momentu, aż
wystygną.
5. Taki dżem można podawać z naleśnikami, goframi na
bitej śmietanie z dowolnymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz