sobota, 23 lipca 2016

Dżem z porzeczki czerwonej, bardzo słodki

Dżem z porzeczki czerwonej, bardzo słodki



Składniki: { na ok. 4 słoiczki po 180 gram }
1 kg czerwonej porzeczki
400 g cukru

Przygotowanie:
1. Zasypać  porzeczki cukrem, wymieszać,  odłożyć do lodówki na noc.
2. Owoce przełożyć do garnka.
3. Gotować 30 minut, w trakcie gotowania mieszając od czasu do czasu. {Ew. gdy powstanie sporo soku, można go zlać gorący do wygotowanego słoiczka i mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i mamy gotowy sok, który możemy otworzyć zimą rozrabiając z wodą}.
4. Gorący dżem,  gdy jest już szklisty, przełożyć do wygotowanych słoików.  Słoiczki stawiać do góry dnem, do momentu, aż wystygną.

5. Taki dżem można podawać z naleśnikami, goframi na bitej śmietanie z dowolnymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz