Drożdżowiec z rabarbarem, cynamonowy
składniki: {15 porcji}
Ciasto:
500 g mąki pszennej
3 jajka + 1 jajko do posmarowania placka
100 g drożdży
1 szklanka mleka
125 g cukru
125 g masła
Kruszonka:
10 g cukru waniliowego
2 łyżki cukru
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej
Oprócz tego:
500 g rabarbaru malinowego + 1 łyżka cynamonu
foremka 25x36cm
papier do pieczenia
ew. jak ktoś lubi na słodko to 2-3 łyżki cukru pudru do posypaniu placka po upieczeniu
Wykonanie:
Rozczyn: Drożdże zalewamy mlekiem, wsypujemy do nich 1 łyżkę cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Wykonanie ciasta: Pozostałą mąkę przesypujemy przez sito do miski, dodajemy rozkłócone widelcem 3 jajka, dodajemy do miski resztę cukru, rozpuszczone, schłodzone masło, wszystko w misce wyrabiamy, po czym ściereczką przykrywamy miskę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Kruszonka: masło, cukry, mąkę razem zagniatamy ze sobą.
Przygotowanie ciasta do foremki: Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto do formy, smarujemy wierzch ciasta 1 roztrzepanym widelcem jajkiem, wykładamy na wierzch część kruszonki, następnie układamy pokrojony rabarbar wcześniej jeszcze wymieszany z cynamonem, posypujemy wierzch placka resztą kruszonki.
Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Przed podaniem ciasto można ew. posypać cukrem pudrem.
GALERIA:
Pokrojony rabarbar
Przed pieczeniem
Po pieczeniu
Gotowy! is love...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz